Toksyny bakteryjne

Na człowieka w toku życia codziennego czyha wiele niebezpieczeństw. Nie wszystkie są zauważalne – mało tego – niektórych nie sposób dostrzec gołym okiem. Takie zagrożenie mogą stanowić toksyny bakteryjne, inaczej jady. Czym są? To chemiczne substancje, które wytwarzają bakterie. Możemy wyróżnić endo i egzotoksyny.

 

Bakteryjne toksyny.

Bakteryjne toksyny należą do tego drugiego typu. Są one wydzielane na zewnątrz komórki, stanowią silnie działające trucizny i mogą wywoływać liczne niepożądane objawy ze strony wielu układów organizmu (ale szczególnie układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry). Toksyny egzogenne bakteryjne mają białkową strukturę. Są więc wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu odpowiednia obróbka termiczna jest w stanie zapobiec zatruciu. Wiele toksyn bakteryjnych jest również rozkładana przez enzymy trawienne (oprócz toksyny botulinowej i enterotoksyny gronkowcowej). Toksyny endogenne są uwalniane dopiero po rozpadzie komórki bakteryjnej. Stanowią jednak słabsze jady, ich działanie chorobowe jest dużo mniejsze. Jeszcze innym rodzajem toksyn bakteryjnych są substancje chemiczne wielocukrowo – lipidowe – polipeptydowe. Nie rozkładają ich enzymy trawienne, ale za to są wrażliwe na zmienność temperatur. Niezależnie od rodzaju toksyny bakteryjnej warto na co dzień stosować się do podstawowych zasad higieny, aby uniknąć zakażenia.

PODZIEL SIĘ: