Źródła toksyn

We współczesnym świecie źródła toksyn mogą być doprawdy różnorakie. Mogą pochodzić zarówno z naturalnych, jak i wytworzonych przez człowieka substancji. Jeśli chodzi o „sztuczne” źródła toksyn, zaliczamy do nich przede wszystkim tlenek węgla, pestycydy, rozpuszczalniki, detergenty czy rozmaite leki (w szczególności psychotropowe, nasenne i przeciwbólowe), a także toksyczne alkohole (metanol, glikol).

Pochodzenie trucizn.

Trucizny mogą mieć także pochodzenie naturalne. Wyróżniamy wtedy egzotoksyny i endotoksyny – produkowane mogą być na przykład przez bakterie, grzyby i inne organizmy. Egzotoksyny zazwyczaj są główną przyczyną zatruć pokarmowych. Zaliczamy do nich takie toksyny jak np. salmonella, jad kiełbasiany czy bakterie gronkowca. Poza oddziaływaniem na układ pokarmowy mogą one również destrukcyjnie wpływać na działanie układu nerwowego. Toksyny bakteryjne – jak np. botulinowa – mogą jednak mieć również pozytywne zastosowanie – np. w kremach przeciwzmarszczkowych, zastrzykach domięśniowych. Toksynami bakteryjnymi można się zatruć niezależnie od pory roku i nie tylko przez spożywanie pokarmów je zawierających. Niestety niektóre toksyny mogą być przekazywane również drogą kropelkową, przez kontakt z osobą zakażoną. Warto zachowywać podstawowe zasady higieny, zarówno podczas spożywania i przygotowywania posiłków, jak i podczas wizyt w miejscach publicznych, na basenach, w toaletach oraz podczas spotkań z przyjaciółmi.

PODZIEL SIĘ: